Om sommerfugler

Sommerfuglene kan deles inn i to grupper – dagsommerfugler og nattsommerfugler. Man skulle jo anta at de flyr i hver sin halvdel av døgnet, men noen nattsommerfugler flyr også på dagen for å gjøre forvirringen komplett. Det som enklest skiller disse to typene fra hverandre, er de klare og gjerne flotte fargene på dagsommerfuglene. I tillegg hviler de med vingene klappet sammen loddrett over kroppen, og de har kølleformede antenner.

vanlig-blaavinge-dobbel

Sommerfugler har 4 vinger – altså en forvinge og en bakvinge på hver side av kroppen, eller brystet, som det kalles. Når den er i flukt vil de likevel se ut som bare én vinge. Vingene er ikke døde flater som man kanskje skulle tro, både oksygen og blod transporteres i disse vakre kunstverkene. Overflaten er dekket av flate hår eller skjell, hvor det sitter fargestoffer, og hos hannen også duftskjell.

neslesommerfugl-sittende

Visste du at sommerfuglene faktisk har både luktesans, smak, syn og hørsel? Ja, faktisk kan de også skjelne farger, på grunn av fasettøynene som består av mange tusen enkeltøyne.

vanlig-blaavinge-sittende-n

De legger ½-1 mm store egg, som ofte skifter farge etter hvert som de modnes. Ut krabber til slutt en larve med 3 par bein, 5 par gangvorter, kjever og en spinnvorte til å lage tråd til for eksempel bolig eller sikring av seg selv. Den skifter hud fire ganger i larvestadiet, før den forvandler seg til en puppe som gjerne henger fritt etter vegetasjon. Herfra klekker den voksne og vakre sommerfuglen, slik vi oftest ser den. Etter alt dette strevet, er det nesten litt trist å tenke på at når de først er voksne, lever de i gjennomsnitt en uke… På denne tiden skal de suge nektar og sukkerstoffer, parre seg, finne vertsplante for eggene sine og føre generasjonen videre. Det er altså ingen spøk å være sommerfugl, og kanskje kan det også være til ettertanke for oss når vi ser et av disse naturens kunstverk, at de er like forgjengelig som det skjøreste papir.

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.