Fuglebrett og fuglemat

Fuglebrettet er både til nytte og til glede for veldig mange av oss. Her ser vi mange forskjellige arter året rundt på sine daglige måltider. Artene avhenger litt av typen mat du legger ut til dem, men det skal vi komme tilbake til. At fuglene får mat året rundt er en avgjørende faktor for at de skal klare seg hele året. I hekkeperioden trenger de ekstra mat/energi for å klare og ruge eggene sine slik at nye fugler kommer til. Vinterstid trenger de mat som vanlig, men også for ikke å fryse i hjel. Da er det fint at du fyller brettet slik at det hele tiden er mat der, da maten avgjør kroppstemperatur, og i ruskevær er det ekstra vanskelig for dem å lete opp nye steder med mat. Fyller du regelmessig opp med mat på brettet vet fuglene at her har de en trygg plass å vende tilbake til under alle forhold. Samt at du vi ha et flott fugleliv å se på til en hver tid.

Det som er viktig når du lager deg et fuglebrett er at du må lage det slik at ikke storfuglen kommer til maten, og det gjøres enklest ved at man lager et tak på brettet, og gjerne ikke så høyt fra tak og ned til bunn av brettet, maks 15 cm lysåpning. Dette for at småfuglene skal få spise uten å risikere å bli angrepet av større fugl.
Størrelsen på brettet avgjøres gjerne av plassen du har til rådighet for montering, men husk at det bør være plass til en del fugler rundt på brettkanten.

fuglebrett

Lager du brettet med bakvegg til veggmontering kan med fordel resten være åpent og uten vegger, lager du for frittstående montering kan man bruke runde pinner i hjørnene for å holde taket på plass. Og ha i tankene at det blir en del restmat og annet avfall etter fuglene når du velger sted for montering.
Meiser, grønnfinker, bokfinker og dompap foretrekker solsikkefrø, mens gråspurv, gulspurv, stær og svarttrost spiser brødsmuler og kakerester i hovedsak. Gul- og gråspurven spiser også havre, det samme gjør pilfinken, skjærene og nøtteskrika. Ved å henge ut usaltet spekk får du besøk av meiser, spetter og nøtteskrika. Frukt og bær bringer med seg besøk av trost og rødstrupe, og legger du ut ei kokt potet kan du kanskje se nøtteskrika der også.

kjottmeispaabolle

Men husk å være flink til å fylle på brettet ditt, spesielt viktig er dette i kalde perioder. Og ikke minst er det viktig at fuglene ikke får gammelt brød, muggent brød eller for mye loff. Menneskets enkle regler for mat gjelder også i dyreriket!

meis-paa-mesiebolle

Om man har mulighet om høsten kan man plukke med seg litt rognebær og andre bær som fryses fram til vinteren, dette vil både glede og gjøre stor lykke på brettet ditt en kald vinterdag.

lavskrike-spiser

Storfugl trenger også mat, og vi skal ikke la være å mate dem, lag gjerne et brett uten tak, eller som dette viser kan man sette ut halve brød til dem. Lavskrika setter også stor pris på salt flesk og en pølsebit.

Vask og stell
Det er en stor fordel å vaske fuglebrettet med tanke på eventuell fuglesykdom i nabolaget, vask det en gang i måneden eller når du ser det er mye skitt på det. Ta med ei bøtte med varmt vann og desifiseringsmiddel ut i hagen, skrubb brettet skikkelig rent, og skyll det forsiktig med varmt vann. Ikke hell på for fort med vannet, for en eventuell sykdom kan smitte gjennom dråper, så husk å bruke hansker og gjerne munnbinn hvis du har tilgang til det. Hell ikke vann ut der hvor barn leker sommer eller vinter. Sjansen for en fuglesykdom er liten på fuglebrettet, men det er greit å ta noen forhåndsregler. Lykke til med ditt fuglebrett og de mange timene med vakkert skue!

Lag din egen meisebolle
Man kan enkelt lage sin egen fuglemat i form av meisebolle. Du trenger to pakker med Delfia kokosfett eller tilsvarende (500gr til sammen), solsikker uten skall, hasselnøtter, malte mandler, peanøtter uten salt, halvkokt havre og rosiner. Man kan også bruke andre småfrukter hvis du har tilgang til det, men husk at du ikke må ta for mye bløte ting i meisebollen din, da vil den ikke henge så godt sammen. Viktig at alt du putter i bollen er hakket i småbiter.
Varm fettet på svak varme, ha i ønsket innhold. Rør til du får en tykk blanding i kjelen, det bør være minimalt med flytende fett i kjelen før du skal ta det ut igjen. Om du kjøper inn litt finmasket netting eller benytter en tom melkekartong til å ha det i, er fritt valg og etter ønske.

meisebollen

Man kan også henge den opp slik som denne meisebollen, enten med ståltråd eller en god hyssing.

Noen tips til fuglekasse finner du her…

Comments are closed.