Fram museet

At ”Fram” er bygget i 1892 er nesten litt fjernt å tenke på, for her finnes utstyr, løsninger og dimensjoner som man ikke trodde de hadde på den tiden, det er jo tross alt noen år siden. Når man ser selve bygget fra utsiden så er det høyt og smalt, det er mange vinduer, og det er så det vekker nysgjerrigheten, selv for dem som har vært her tidligere.

ls-fram-oslo-002

Når man kommer innenfor døren så forstår man dimensjonene på ”Fram”. For den virker gedigen der man spaserer rett mot kjølen av skipet, som måler 117.7 fots lengde og 36 fots bredde.

ls-fram-oslo-02

Man blir ganske liten når man spaserer rundt skipet i kjølhøyde, rundt ”Fram” er utstyr, utstoppede dyr og illustrasjoner fra ekspedisjoner og epoken som båten var i drift utstilt.

ls-fram-oslo-08

ls-fram-oslo-03

ls-fram-oslo-04

ls-fram-oslo-09

ls-fram-oslo-10

I annen etasje på bygget kan man komme om bord i skipet, og det var høyt ned fra rekka til kjølen, etter hva jeg har funnet ut er det 16.2 fot.

ls-fram-oslo-05

ls-fram-oslo-13

ls-fram-oslo-14

Kontranstene blir store når man ser Color Magic fra «Fram»

ls-fram-oslo-23

Om bord i båten kommer man nært på alt, man ser alt fra legeutstyr, kabinen til Nansen, hvordan de levde og laget mat til hvordan de underholt seg selv under sine seilinger.

ls-fram-oslo-16

ls-fram-oslo-20

ls-fram-oslo-21

ls-fram-oslo-18

Og tar man seg tid når man spaserer rundt der kan man nesten føle hvordan de hadde det, for det må jo ha vært en del spenning rundt den første ekspedisjonen til Nordpolen. En tremasters Skonnert med dieselmotor skulle sette kursen mot skruisen som hadde tatt kål på alle de andre som hadde forsøkt seg tidligere, og som de fleste sikkert vet og forstår, besto skipet med glans både til Nordpolen og Sydpolen. Og tenk at den er bygget i Larvik av Colin Archer! Det er nesten så man kan føle litt stolthet over skipet, for det er ingen tvil om at dette er en perle av en skute!

ls-fram-oslo-17

ls-fram-oslo-15

ls-fram-oslo-22

ls-fram-oslo-07

ls-fram-oslo-19

Folk vandret med minst like store blikk og med et smil om munnen som oss, det var like spennende og givende som sist tur på ”Fram”, og turister fra mange verdenshjørner var å treffe under dekk som rundt skroget. Og har du ikke vært på museet kan det trykt anbefales for alle aldre, en stor viktig bit av norsk historie presenteres og dokumenteres på en verdig måte.

ls-fram-oslo-06

God tur!

 

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.