Datavedlikehold

Enhver datamaskin trenger stell og vedlikehold etter en tids bruk. Dessverre er det ingen som forteller oss dette når vi er i butikken og kjøper den. Etter en stund vil vi oppleve at den begynner å bli tregere, ting tar tid rett og slett. Og for de fleste betyr det at man må få noen til å fikse problemet. Men man kan faktisk gjøre det aller meste på egenhånd med noen enkle programmer. Det første programmet vi tar for oss her er Ccleaner. Dette programmet rydder opp i filer du ikke lenger trenger å ha på din maskin. Nå lurer du kanskje på om dette er trygt å ta vekk, og svaret er definitivt ja. Hver gang vi bruker datamaskinen mellomlagrer den mye informasjon, når vi surfer på internett så sparer den på alle sidene du er innom (cookies), og den sparer på sporlogger og søkeuttrykk du benytter. I det hele tatt tar den vare på utrolig mye unødvendig informasjon. Og etter en tids bruk vil dette hope seg opp i maskineriet ditt, og gjør maskinen tregere.

Det første vi gjør er å laste ned dette enkle gratis programmet her!
Trykk så ”Kjør” når denne dialogboksen dukker opp. Neste steg blir å velge Norge i boksen med Land som dukker opp.

ccleaner-kjor

Når programmet er ferdig installert får du et nytt ikon på skrivebordet ditt. Dobbeltrykk på det, så åpner programmet seg slik:

ccleaner-3

Nede i høyre hjørne trykker du på ”Kjør Ccleaner”.

Når den er ferdig, så trykker du på ”Kjør Cleaner” en gang til, da vil maskinen din være god rensket og atskillig raskere enn den var for fem minutter siden.

_______

Defragmenter
Neste steg for en raskere maskin er å defragmentere harddisken din. Trykk på ”Min datamaskin”, om du har en eller flere harddisker så vil du alltid ha en harddisk som heter (C:) . Sett musepekeren over (C:) og høyreklikk, så fører du musepekeren ned på egenskaper og venstreklikk.

defragmenter-start

Velg ”Verktøy” i dialogboksens overkant, så velger du ”Defragmenter.”

I nedkant av programvinduet trykker du på ”Defragmenter”. Da starter programmet, og dette kan ta litt tid. Viktig at prosessen får gå seg ferdig, så belage deg på å ikke bruke maskinen de neste 15 til 20 minuttene.

defragmenter-def

Når programmet varsler at det er ferdig kan du lukke det.
Når disse to prosessene er ferdig bør du ha en ”ny” maskin som er raskere og ferdig vedlikeholdt for en stund framover.

Disse to prosessene kan du med fordel gjenta med noen ukers mellomrom, men bruker du maskinen ofte og mye kan det med fordel gjøres en til to ganger i måneden. Dette vil vær med på å skape en stabil maskin som til enhver tid er optimal og klar for nye oppgaver.

________

Et annet program du vil ha stor nytte av er Ad-aware, dette kan du laste ned gratis her!
Programmet gjør mye av det samme som tidligere foreslåtte program, men i dataverden som ellers i verden er hver og en unike på sin måte. Dette programmet rydder vekk overflødige «saker og ting» som din datamaskin samler opp, den fjerner virus og andre trusler for din datamaskin.

Kort fortalt noe alle burde ha, og ikke minst – bruke. Det er veldig fort gjort å glemme og benytte slike programmer, men man kan spare datamaskin og seg selv for mye ergrelse og fortvilelse ved å huske det. Når nedlastingen starter får du spørsmål om du vil lagre eller «kjøre», velg «kjør». Programmet lastes nå ned og installeres på din datamaskin, følg anvisningene du får i dialogboksene på skjermen din. Når den er klar til bruk, trykker du på ikonet som ligger på «skrivebordet» ditt, programmet starter opp og ser slik ut:

ad-aware-start

Trykk på start

ad-aware-velg

Så velger du «utfør smart scanning» – «neste»

ad-aware-merk

Kryss av i luken, og trykk neste

ad-aware-ok

Velg «ok» for å fjerne «funnene»

Da skulle det meste være gjort for trygg og rask bruk av din datamaskin, uten virus og tregheter i maskineriet.

 

 

 

iBrunlanes.no